Er zijn veel technische termen op het gebied van drukken die vaak verwarrend kunnen zijn voor beginners. Een van deze termen is "afloop", ook well "bleed" genoemd.


Wat is bleed of afloop in drukwerk of print?

Er zijn veel technische termen op het gebied van drukwerk die vaak verwarrend kunnen zijn voor beginners. Een van deze termen is “bleed” of "afloop". Afloop is de Nederlandse benaming van het onder ontwerpers beter bekende Engelstalige “bleed”. Voor de duidelijkheid gebruiken we beide termen in deze uitleg.


Wat is bleed of afloop?

Bij het drukken wordt een document of ontwerp meestal afgedrukt op een groter vel papier en vervolgens bijgesneden tot het uiteindelijke formaat. De afloop (ook wel bleed of trim genoemd) is het gedeelte van het document dat buiten het eindformaat valt en dat tijdens dit bijsnijden wordt afgesneden. Dit gebied zorgt ervoor dat er geen witte of ongewenste randen in het uiteindelijke drukwerk verschijnen.


Waarom is bleed of afloop belangrijk?

 • Voorkomt ongewenste witte randen of ongelijkmatige snijranden.

 • Zorgt voor een professionele en schone uitstraling van het eindproduct.

Bij het ontwerpen van drukwerk wordt daarom meestal een afloop van een paar millimeter toegevoegd rond de eigenlijke lay-out. Dit gebied staat bekend als de "afloop" en zorgt ervoor dat er geen ongewenste randen ontstaan wanneer het papier wordt gesneden. 


Bleed of afloop toeslag voor groeipapier

Bij het maken van een ontwerp voor groeipapier moet je rekening houden met de speciale eigenschappen van dit materiaal. Vanwege de unieke textuur en dikte is het raadzaam om een ruime afloop van 5 mm per zijde toe te staan. Zo kan ons team het papier precies en gelijkmatig snijden. 

Zorg ervoor dat belangrijke ontwerpelementen die naar de snijrand moeten, binnen dit verlengde afloopgebied worden geplaatst, zodat ze na het snijden niet worden afgesneden. Door deze aanpassingen te maken, kun je ervoor zorgen dat je drukwerk er professioneel en aantrekkelijk uitziet op groeipapier.


Hoe stel ik de afloop correct in?

Stap voor stap:

 1. Stap: Stel het documentformaat in

  Maak een formaat aan volgens de uiteindelijke afmetingen van je gewenste formaat. Voorbeeld: een A6-formaat heeft afmetingen van 105 x 148 mm.

 2. Stap: Afloop (of bleed) toevoegen

  Vergroot het hele formaat met 5 mm rondom! Voorbeeld: een A6-formaat heeft afmetingen van 105 x 148 mm. Deze afmeting wordt nu 115 x 158 mm.

 3. Stap: Hulplijnen plaatsen

  Plaats hulplijnen om het afloopgebied visueel te markeren. Voorbeeld: voor een A6-formaat wordt het papier gesneden volgens deze afmetingen: 105 x 148 mm.

 4. Stap: Ontwerpelementen die naar de rand gaan correct plaatsen

  Plaats alle afbeeldingen en grafische elementen die aan de rand moeten worden afgesneden binnen het afloopgebied om ervoor te zorgen dat ze correct worden 

  afgesneden.

 5. Stap: Hulplijnen plaatsen

  Plaats opnieuw hulplijnen zodat je later de resterende ontwerpelementen kunt plaatsen. Deze moeten minstens 8 mm van de snijlijn verwijderd zijn.

 6. Stap: Plaats de overige designelementen

  Plaats nu alle elementen van je ontwerp die niet gelijk moeten liggen met de snijlijn op minstens 8 mm van de snijlijn.

 7. Je ontwerp met afloop op groeipapier

 


Welke afmetingen moet ik creëren voor een ontwerp met afsnijdingen?

Je vindt alle afmetingen met en zonder afsnijdingen voor onze standaard formaten in onze tabel. Er wordt altijd een aflopende ruimte van 5 mm toegevoegd aan elke pagina. Hierdoor wordt elke pagina in totaal 10 mm groter.

Alle afmetingen met afsnijding van onze standaard formaten in Duits, Nederlands, en Engels. 


Moeten er snijtekens of kleurcodes worden opgenomen in het afdruksjabloon?

Nee, je hoeft geen snijtekens of kleurcodes toe te voegen aan je drukbestand. Als je voor jezelf hulplijnen hebt gemaakt tijdens het ontwerpproces, verwijder deze dan voordat je ons je bestand stuurt. Bij het maken van je drukbestand is het voldoende om de afloop aan te passen aan de vereisten. Onze afdrukservice centreert de afdrukgegevens automatisch op het afdrukvel. Wij hebben geen snijtekens, registertekens of kleur controlestroken nodig. Je kunt erop vertrouwen dat we je bestanden professioneel en precies volgens de opgegeven specificaties verwerken.


Voorbeelden van ontwerpen met afsnijdingen

Nu bestellen

Ontwerp je eigen motief of bestel direct in onze shop!

Nu bestellen