Nieuw! Groentekaarten

Mei is de ideale maand om lekker aan je moestuin te werken. Zaadjes voorzaaien in de vensterbank, verpotten en de tuin klaarmaken voor de groenteplantjes. Daarom hebben we een paar nieuwe kaarten van groeipapier met groentezaden. Oftewel: groentekaartjes! 

Tomaat en basilicum zaadjes

Tomaat en basilicum zijn een ideale combinatie in de pasta of een salade. Maar dat niet alleen, het zijn ook moestuinmaatjes. Dat wil zeggen dat ze het goed doen als ze naast elkaar staan. Heb je een kaartje ontvangen, plant hem dan in een potje met speciale zaaigrond in de vensterbank en zet hem op een warm en lichte plek. Als de tomatenzaadjes uitkomen wacht je tot ze 4 cm hoog zijn. Kies dan een paar kiemplantjes uit die je gaat verpotten naar een groter potje. Helaas is het niet verstandig al je tomaten plantjes in de pot te laten staan. Dan krijgen ze niet genoeg licht en voeding en zul je niet snel tomaten krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal kiemplantjes weg te halen zodat er een paar overblijven die zo genoeg ruimte krijgen om te groeien. Dat heet uitdunnen. Reserveer een plekje van zo'n 30 x 30 cm in je tuin, of pak een grote pot waar je straks je beste tomatenplant in zet. Ga uit van 1 plant per plek zodat hij genoeg ruimte krijgt om te groeien.

Bestel je groeikaarten:

Slazaadjes

In je slakaartje zit een mix van verschillende soorten zoals: pluksla, bindsla, rucola, raddicchio rossa, cichorei rossa en krulandijvie. Wil je eerst voorzaaien, plant dan je kaartje in een potje en zet hem op een lichte, maar koele plek. Gebruik speciale luchtige zaaigrond of maak het zelf van 4/5 deel potgrond en 1/5 deel grof zand. Slazaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen dus bedek de kaart met een heel dun laagje aarde (2 mm). Zaai de sla tussen half maart en eind juli. Als de plantjes 4 cm groot zijn kun je ze buiten planten. Maak de aarde in het potje goed nat, haal de zaailingen voorzichtig uit elkaar je handen en laat de wortels heel. Plant ze dan in de volle grond met zo'n 35 cm tussen elk plantje. Er is dan genoeg ruimte om een krop sla te vormen. Na het planten geef je het best genoeg water. De sla verpotten naar een grotere pot kan ook. Pak dan voor elke zaailing een pot van 30 cm. Zet je pot in de halfschaduw en houd de grond een beetje vochtig. Te warm en te droog vinden ze niet fijn.

Bestel je groeikaarten:

Wortelzaadjes

Worteltjes zaai je het beste in de tuin tussen begin maart en eind juli. Zaaien in een potje is niet ideaal omdat de wortels ver naar beneden groeien en je deze lastig kunt verpotten. Leg je groeipapier dus het beste in de tuin onder een laagje zaai- en stekgrond van 6-8 mm. Houd de grond vochtig met een plantenspuit, maar maak het niet te nat. Heb geduld, want wortelzaadjes ontkiemen meestal pas na 3 tot 4 weken en het duurt zo'n 2 à 3 maanden voordat je de wortels kunt oogsten. 

Bestel je groeikaarten:

`

Delen

facebook linked-in

Eigen ontwerp

Bij Growingpaper ontwerp je je eigen verhaal op duurzaam groeipapier.

Eigen ontwerp