Heb jij een groeipapier kaartje ontvangen? Dan wordt het nu echt leuk! Met dit stappenplan, groene vingers en een beetje hulp van de natuur zorg je ervoor dat je groeipapier gaat bloeien. Let's grow!

Stappenplan voor het planten van groeipapier

Groeipapier, ook wel bloeipapier of zaadpapier genoemd, laat je boodschap tot bloei komen. Maar de zaadjes komen niet zomaar tot bloei. Daar zijn de juiste omstandigheden en een beetje geduld voor nodig. 

Stap 1. Maak je groeipapier vochtig
Maak het groeipapier eerst goed nat. En dan bedoelen we écht goed nat! Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

Stap 2. Leg je groeipapier op de aarde
Leg het groeipapier binnen in een potje of buiten op een balkon of in de tuin op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaaigrond of potgrond voor de moestuin. De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Kijk hieronder voor de beste zaaitijden van de specifieke zaadjes in ons groeipapier. 

Stap 3. Bedek je groeipapier met een dun laagje aarde
Dek het groeipapier af met een paar mm aarde. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingsstoffen, bescherming en licht om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel, of helemaal niet ontkiemen.

Stap 4. Water, water en nog eens water
Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen. 

Stap 5. Zon, warmte en veel liefde 
Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Let wel op met een plekje in de volle zon, zeker in de zomer. Dan kan je papier uitdrogen en gaan de zaadjes niet ontkiemen. Nu is het geduld hebben! Binnen een week ontkiemen de eerste plantjes. Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week. 

 

Komt je groeipapier niet uit?

Wat vervelend! Heb je alle stappen uit het stappenplan gevolgd? Voor het laten bloeien van groeipapier heb je een beetje groene vingers én een beetje geluk nodig. Stond je potje in de volle zon? Was er een hittegolf of een flinke onweersbui? Dan kan het helaas zo zijn dat je zaadjes uitdrogen of juist verdrinken. 

 

Wanneer kun je groeipapier het beste planten?

Ons groeipapier is te krijgen met verschillende zaden die elk weer een eigen gebruiksaanwijzing hebben. 

Bijen-vlindermix
​​Help de bijen en vlinders een handje met deze veldbloemen. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. De beste tijd om in de tuin te zaaien is tussen april en mei. Binnen zaaien kan vanaf half april, waarna ze half mei naar buiten moeten. De bijen en vlinders hebben het zwaar in Nederland. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten. Dus ook voor onze fruitbomen en groenteplanten!  

 

Vergeet-me-niet
Vergeet-me-nietjes kun je het beste in de tuin zaaien tussen juni en september. Binnen zaaien kan vanaf april, waarna ze half mei naar buiten moeten. Vergeet-me-nietjes bloeien meestal niet al het eerste jaar. Pas het tweede jaar komen de blauwe bloemetjes tevoorschijn tussen april en september.  Wist je dat de bloemetjes eetbaar zijn? Mooi als garnering voor een bijzonder en feestelijk gerecht. Dit kleine bloemetje heeft een neutrale smaak. Al van oudsher staat de vergeet-mij-niet bloem symbool voor eenvoud, liefde en trouw. Hoe mooi is dit zaadje dus voor geboortekaartjes, rouwkaarten of alles rondom je bruiloft, van save-the-date tot uitnodigingen en bedankkaartjes. 

 
 

Phacelia

Dit bloemetje is een ware bijenvriend! Het wordt ook wel bijenbrood of bijenvoer genoemd. Geef genoeg water, want als de plant voldoende vocht krijgt, maakt de bloem veel nectar. Van de nectar maken bijen honing en het stuifmeel is voer voor de larven. Ook vlinders en hommers smullen van de nectar.

  • Zaaien: buiten tussen maart en half augustus.
  • Plek: Volle zon
  • Grond: licht voedselrijke bodem, matig vochtig maar liefst niet erg droog.
  • Bloeit van mei tot september
  • Eenjarige plant
  • Snelle groeier

 

Kruidenmix 

Groei je eigen kruidentuintje met oregano, tijm en basilicum. Perfecte toppings voor een zelfgemaakte pizza!

  • Zaaien: binnen begin van de lente. Plant het buiten na half mei.
  • Plaats: zonnig
  • Grond: moestuin grond, houdt het gemiddeld vochtig en zorg dat het het water goed weg kan lopen.

  

 

Slamix
In onze slamix zitten verschillende slasoorten waardoor je een gevarieerd resultaat krijgt. Denk aan pluksla, bindsla, rucola, raddicchio rossa, cichorei rossa en krulandijvie. Zaai de sla eerst binnen in een potje op een lichte koele plek. Zijn je zaadjes ontkiemt en staan ze dicht bij elkaar? Dun ze dan uit door er een paar weg te halen zodat de rest genoeg ruimte heeft om groter te worden. Dit doet even pijn, maar is echt de moeite waard! Hebben je plantjes 3 blaadjes? Dan zijn ze groot genoeg om ze naar de tuin of je balkon te verplaatsen. Doe dat tussen half maart en eind juli en zet ze op 4 cm afstand van elkaar. Neem zaai- en stekgrond want daar zit voldoende voeding in. Verzorg je de plantjes goed, dan heb je na 10 weken lekkere sla! Let wel op met warme zomers want slazaden kiemen niet als het warmer is dan 25 graden. Wat is nu lekkerder dan even wat sla plukken uit je eigen tuin, zo vers op je bord! En sla is niet alleen lekker in een salade, maar je kunt het ook door de stamppot doen of er een unieke pesto van maken. 

 

Worteltjes
Worteltjes zaai je het beste direct in de tuin tussen begin april en eind juli. Zaaien in een potje is niet ideaal omdat de wortels ver naar beneden groeien en je deze lastig kunt verpotten. Leg je groeipapier dus het beste in de tuin onder een laagje zaai- en stekgrond van 6-8 mm. Houd de grond en het papier vochtig met een plantenspuit, maar maak het niet te nat. Heb geduld, want wortelzaadjes ontkiemen meestal pas na 3 tot 4 weken en het duurt zo'n 2 à 3 maanden voordat je de wortels kunt oogsten. Zijn je zaadjes ontkiemt en staan ze dicht bij elkaar? Dun ze dan uit door er een paar weg te halen zodat de rest genoeg ruimte en voeding heeft om groter te worden. Dit doet even pijn, maar is echt de moeite waard! Het eindresultaat: lekkere zoete wortels uit de volle grond! Laat je een paar wortels staan, dan gaat het groen bloeien en trek je ook nog wat bestuivers aan in je tuin. Of konijntjes, want die zijn er ook dol op. 

 

Eigen ontwerp

Bij Growingpaper ontwerp je je eigen verhaal op duurzaam groeipapier.

Eigen ontwerp